Mat och restauranger på rekommenderade restauranger Koh Phi Phi

Restauranger och mat på Koh Phi Phi



Ät gott på Koh Phi Phi - tips om thailändsk mat

matställen restauranger på Koh Phi Phi För bara ett par år sedan var den kulinariska scenen i Koh Phi Phi ganska grundläggande. Då fanns det endast klassisk thailändska rätter på Koh Phi Phi med ett fåtal inslag av västerländska tillägg som t.ex. amerikansk frukost, pannkakor, mackor och pommes frites.


Thailändsk mat varierar från region till region beroende på lokala råvaror. Södra Thailand är känt för sina eldiga curryrätter och fiskrätter och utbudet av fisk, räkor, hummer och krabba är stort. Så passa på att njuta av havets delikatesser till priser som tål att jämförs.

Det thailändska köket blandar och ger från hela smakpaletten – det är inte konstigt att Thailand har bland världens godaste maträtter. Maten här kan variera från det som kan fås från det lokala thaistället hemma i Sverige (fast mycket godare) till den finast möjliga gourmetmaten. Som huvudrätt är det väldigt vanligt med olika kycklingrätter, ofta snabbstekta i en wokpanna – eller någon form av färsk fisk. I Thailand har man inte efterrätter på samma sätt som vi har – men det finns gott om

Tips från butiken!

Se alla erbjudanden i butiken   
godsaker att njuta av mellan måltiderna ändå. Thailändarna har ett samlingsnamn för sina småkakor, chips och liknande (sådant vi kan kalla snacks) – det heter här khanom. Khanom säljs på gator och torg

Nu är det dock annorlunda på ön Koh Phi Phi, med kockar och cateringfirmor från alla världens hörn. Utmärkta restauranger, med snygga, kreativa atmosfärer erbjuder kulinariska läckerheter från hela världen. Du kan välja mellan italienska, mexikanska, indiska, franska, japanska, tyska eller kinesiska köket. Tapas, kebab, pizza, importerade biffar, hemlagad pasta, korv, pajer kött, färskt bröd och bakverk samt fatöl, importerade viner och fantastiska cocktails. En paradis för finsmakaren! Det handlar bara om att veta vart man skall äta och det hjälper vi dig med guiden nedan.

Thailändsk mat har ett rykte om sig att erbjuda några av världens mest utsökta och kreativa maträtter. De många rätterna – allt från snabba lunchnudlar till kryddiga sallader, soppor och curryrätter - i kombination med ingredienser som kokosmjölk, citrongräs och ingefära, är något som alla måste undersöka närmare. Läs vår guide till olika rätter nedan.



Guide till olika maträtter på Koh Phi Phi


Khao Mok Gai Koh Phi Phi

Risrätter på Koh Phi Phi

Khao Mok Gai är en muslimsk specialitet bestående av stekt kyckling på en bädd av saffransris blandad med ingefära och vitlök. Den är inte speciellt kryddig i sig men det ingår alltid en söt stark sås. Khao Mun Gai är liknande men vitt ris används istället och den mörka såsen består av soja sås, ingefära, chili, socker, vinäger och soja. Kyckling och ris är ju samma överallt men såserna kan variera mellan olika ställen. Så passa på att testa rätten fler gånger om möjlighet ges. Stekt ris (khao pad) är en enkel och god rätt att välja när du har svårt att bestämma vad du vill äta. Den thailändska versionen av denna asiatiska specialitet är gjord på jasminris och innehåller vanligtvis kyckling, ägg, vitlök, lök och tomater.

Thailand producerar några av de bästa rissorterna i världen. Det serveras alltid enkelt och osaltat vilket ger en perfekt motvikt till styrkan i många av de thailändska rätterna. När munnen börjar brinna av den kryddiga maten ska man INTE dricka vatten, då blir det bara värre. Riset har däremot en svalkande och lugnande effekt. Ris eller nudlar serveras i stort sett till all mat.


Nudlar Phi Phi

thaimat i thailand Koh Phi Phi Khanom Cheen är en populär kinesisk frukost med vitt ris/nudlar täckt med en kryddig fiskcurry och serverad med färska grönsaker, örter och frukt. Kuay Tiew är faktiskt både en nudelrätt och en soppa. Den kan göras på så många sätt och med så olika kryddor att man aldrig kan vara riktigt säker på vad man får in. Generellt är det en klar buljong fylld med nudlar och läckra bitar av kyckling, fläskkött, anka, biff och grönsaker.

Phat Thai är landets nationalrätt. Nudlar wokade med räkor, kyckling eller tofu och grönsaker och toppad med rostade jordnötter kombineras med kryddor som chili, socker och lime.


Soppa Phi Phi

Tom Yam Gung är Thailands berömda räksoppa. Dess smakrika och aromatiska egenskaper präglas av galangal, kaffir limeblad, citrongräs och koriander. Det finns många sorter av Tom Yam inklusive en utmärkt vegetarisk version. Tom Kha Gai (kokt galangal kyckling) är en variant av Tom Yam Gung men här blandar man också i kyckling samt kokosmjölk.


Sallad Phi Phi

Som Tam (papaya sallad) är känd som "Papaya Pok Pok" – en kryddig sallad med ursprung från nordost. Den är en nationell favorit som tillverkas av skivad grön papaya, jordnötter, torkade räkor och råa grönsaker. Den äts oftast tillsammans med grillad kyckling och klibbigt vitt ris.


Färsk Frukt Phi Phi

Thailändare avslutar traditionellt en måltid med frukt och Andamanregionen har många lokalt odlade sorter att välja mellan. Från de för oss bekanta apelsinerna, ananas, bananer, äpplen, och papaya till de mer exotiska rambutan, vaniljäpplen och mangostan. Kvalitén, priset och tillgången på tropiska frukter är oslagbar så passa på och njut.


Öl i singha chang thailand Koh Phi Phi

Drycker - juice vatten singha chang

Öl passar bra ihop med thailändsk mat. Lokala ölsorter är t.ex Chang och Singha. Internationella varumärken finns också att köpa men priset är något högre än på de lokala. Vin är relativt dyrt och riktigt bra viner hittar man oftast bara på hotell och exklusiva restauranger.

Tillgången på saftig, färsk frukt i Thailand gör att fruktdrycker finns i mängder av variationer. Favoriter är färskpressad apelsinjuice, kokossmoothies och shakes med banan eller ananas. Kom ihåg att inte dricka vattnet som finns i kranarna utan köp buteljerat vatten i affärer och på restauranger. Små thailändska kök har ofta vattenkannor på borden men detta vatten kommer alltid från stora flaskor och är säkert att dricka.


Användbara tips

1. Thailändare äter inte med pinnar med undantag för vissa maträtter (oftast av kinesiskt ursprung). De äter med sked och gaffel.
2. Uttrycket mai Phet betyder ”inte kryddig”. En mycket användbar fras när du beställer thaimat!




Besökarnas egna tips & kommentarer om restauranger


Skriv gärna ett litet tips eller kommentar om restauranger som andra kan läsa

Namn
Ditt tips/kommentar

Skriv kod
Skriv denna kod i fältet till vänster







Hotell bungalow med pool i thailand.